Ehliyet E-sınav Nedir?

E-SINAV,EHLİYET SINAVI

EHLİYET E-SINAV NEDİR?

MEB tarafından uygulanmaya başlayan E-sınav, elektronik ehliyet sınavıdır. Hem zamandan hem de masraftan kurtulmak için merkezi şekilde gerçekleşen ehliyet sınavı; elektronik ortama taşınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleşen merkezi ehliyet yazılı sınavı aşamalı olarak e-sınav uygulaması ile sürücü adaylarına ulaşır.


Elektronik Ehliyet Sınavı


Elektronik ortama taşınan ehliyet sınavının 2018 yılı sonuna kadar tüm Türkiye’ de uygulanacağı duyurulmuştur. Bundan bir süre öncesine kadar yapılan tüm sınavlar merkezi ehliyet sınavı şeklindeydi. Ancak son birkaç yıldır, Türkiye’ de pilot olarak seçilen şehirlerde elektronik ehliyet sınavı uygulanmaktadır.

Elektronik Ehliyet Sınavı Ne Zaman Yapılır?

Elektronik ehliyet sınavı uygulaması özellikle sürücü adayları için son derece avantajlıdır. Merkezi sınavlarda sınav tarihleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bildirilir. Yılda yaklaşık 6 ya da 7 defa sınav yapılır ve adaylar bu sınav tarihlerini bekler. Elektronik ehliyet sınavları ile adayların bu bekleyişleri ortadan kalkar. Çünkü başvuru sayısına da bağlı olarak aday başvuru yaptıktan 15 gün sonra elektronik sınav uygulamasına katılabilir. Ehliyet e-sınavuygulamasına katılmak için adayların tek yapması gereken randevu almaktır. Böylece aylarca süren beklemeler de artık tarihe karışmış olur.

Elektronik Ehliyet Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

Elektronik ehliyet sınavlarının adaylara sağladığı bir başka fayda ise sınav sonuçlarına ulaşma hızıdır. Sınava giren tüm sürücü adayları heyecan içerisinde MEB tarafından yapılan sonuç açıklamasını bekler. Genellikle merkezi sınavlarda sonuçlar 10 günün sonunda açıklanmaktadır. Ancak elektronik ehliyet sınavında; sınavı tamamladığınız saat içerisinde sonuçlara da ulaşabilirsiniz. Böylece sonuç beklemelerinden de kurtulma olanağı elde edebilirsiniz.

Elektronik Ehliyet Sınavına Girme Hakkı Kaçtır?

Adaylar, elektronik ehliyet sınav uygulamasına en fazla dört defa girebilirler. Bir kere bile elektronik sınava giren aday; başarılı olamazsa merkezi sınava giremez. Elektronik ehliyet sınavında başarısız olan bir aday 15 ile 45 gün arasında tekrar sınava girmelidir. 45 gün boyunca sınava girmeyen adayların bir sınav hakkı da yanmış olur. 4 kere giren ve başarılı olamayan adayların eğitim süreçleri yeniden başlar

E- Sınav nasıl yapılır?

e-Sınav, basılı evrak kullanılmaksızın sınav uygulama ve değerlendirilmesine ilişkin her türlü işlemin elektronik ortamda ve bilgisayarlar aracılığıyla yapıldığı sınavlardır.

E- Ehliyet sınavı maliyeti nedir?

E-ehliyet sınavı için ödenecek ücretlerde herhangi bir fiyat artışı söz konusu değildir. Pilot olarak uygulanan elektronik sınavların tek farkı uygulanış şeklidir.  Elektronik sınav giriş ücreti 70 TL’dir. E-sınav ücretlerini banka yoluyla ödeyebilirsiniz.(Ziraat, Halk ve Vakıf bank)

Elektronik sınavı başvuru yapabilmek için başlıca koşul nedir?

Elektronik sınava başvuru yapabilmeniz için sürücü kursunun vereceği teorik eğitimi tamamlamanız gerekiyor. Eğitimi tamamladıktan sonra belirli merkezlerde sınava girebilirsiniz.

E-Sınav randevu tarihi değiştirebilir mi?

2017 E-sınav kılavuzuna: göre “Sınav başvurusunda bulunup randevusu onaylanan kursiyer, e-sınav tarihinden en az 3 (üç) gün önce randevusunu değiştirebilir.”

Elektronik sınavda hangi alanlardan soru soruluyor ve sınav kaç dakika sürmektedir?

Elektronik sınavda 12 İlk yardım, 23 Trafik, 9 Motor ve 6 Trafik adabı sorusu sorulmaktadır. Sınav toplam 50 sorudan oluşuyor. Sınav süresi 45 dakika sürmektedir. Normal teorik sınavlarda sınav süresi 60 dakikadır. Fakat e-sınav’da sınav süresi 45 dakikadır.

E-sınav için giriş belgesi var mı?

Evet var. Sınava girebilmeniz için giriş belgenizi kursunuzdan almayı unutmayınız. Sınava girerken yanınıza elektronik cihaz almayınız. Kimlik belgeniz mutlaka yanınızda olsun. Sınavdan en az yarım saat önce gireceğiniz binada hazır bulunmanız gerekir.

E-sınav için başarı sınırı kaçtır?

E-sınav’da 50 soru sorulacak ve her soru 4 şıktan oluşacaktır. Sınavdan başarılı olabilmek için en az 70 puan almak gerekiyor.

E-sınava kimler girebilir?

Özel MTSK müdürlüğüne kayıt yaptırarak sorumlu olduğu derslerin eğitimlerini tamamlayan tüm kursiyerler ile hâlen teorik sınavda sorumluluğu devam eden kursiyerler e-sınav başvurusu yapabilir. MTSK e-sınav uygulamasına başvuru yapan kursiyerler teorik sınava geçiş yapamazlar. Tekrar teorik sınava geçiş yapabilmeleri için e-sınavdaki haklarını (4 hak) doldurmaları ya da kurstan kayıtlarını sildirmeleri gereklidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement