Üniversite Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

ösym tercih

ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Tercih yapmaya başlamadan önce adayların yayımlanacak olan 2018 ÖSYS Yükseköğretim ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatlice incelemeleri gerekmekte. Adaylar hangi tablodan tercih yapacaklarına ve bölümlerin özel koşullarına bakmadan tercih yapmaya başlamamalılar.

Tercih listesinin oluşturulmasında puan değil, başarı sırası referans alınmalı.
Adaylar Hukuk, Mühendislik, Öğretmenlik Tıp ve Mimarlık için getirilen başarı sırası sınırlamasını dikkate alarak bu bölümleri yazmalılar.
Üniversite adayları tercih listesinin en üstünde diledikleri takdirde kendi puan ve sıralamalarının çok üstünde olan bölümlere yer verebilirler. Daha sonraki tercihlerinde ise çoğunluğu kendi başarı sırasına yakın veya denk gelen bölümleri yazmalılar. Listenin en altında ise başarı sıralamasının çok altında olan ve adayların açıkta kalma olasılığını en aza indirgeyecek olan bölümleri yazmaları önerilmekte.
Ancak adayların gitmek istemedikleri bölümlere tercih listesinde yer vermemeleri gerekmekte. İstemedikleri bir bölüme yerleştikleri takdirde adayların ortaöğretim başarı puanları (OBP) bir sonraki yıl yarı yarıya düşürülecektir. Tercih sırasını oluştururken adaylar istek sırasına göre bölümleri sıralayabilirler.
Tercih aralığının geniş tutulması, fazla sayıda tercih yapılması, listenin sonlarına doğru adayın başarı sıralamasının çok altında olan bölümlere yer verilmesi adayların yerleşme olasılıklarını arttıracaktır.

Kısacası Üniversite Adayları Tercih Yaparken;

  • Sonuç belgelerini doğru yorumlamalılar
  • Tercih kılavuzunu dikkatlice incelemeliler
  • Kendi başarı sıralamalarını ÖSYM kılavuzunda belirtilen başarı sıralamasıyla kıyaslamalı, tercihlerini bu doğrultuda yapmalılar
  • Tercih listesinde tek bir bölüm ve üniversite üzerine odaklanmak yerine, alternatifli bir liste oluşturmaları önemli
  • Gitmek istemedikleri hiç bir bölüme tercih listesinde yer vermemeliler
  • Tercih edilen bölüm ve üniversitenin özel koşullarını mutlaka kılavuzdan okumalılar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement