Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

yüksek lisans

YÜKSEK LİSANS

Yüksek Lisans Nedir?
Dört yıllık üniversite öğretiminden sonraki üst düzeydeki öğretim.

Kimler Yüksek Lisans Yapabilir?
Herhangi bir lisans eğitimini tamamlamış olan herkes yüksek lisansa başvurabilir.

Yüksek Lisans Neden Yapılır?
İş hayatında uzmanlaşmak, sektörde yönetici pozisyonlarına gelmek, kamuda kademe ilerlemesi sağlamak ve akademisyen olmak için yüksek lisans yapılır.

Kaç Çeşit Yüksek Lisans Vardır?
Tezli ve tezsiz olmak üzere 2 çeşit. Bilimsel araştırmalar içeren tezli yüksek lisansı genellikle akademisyenliği hedefleyenler tercih ediyor. Tezsiz yüksek lisans ise iş hayatında yükselmeyi hedefleyenler tarafından yapılıyor.

Tezli Yüksek Lisansın Şartları Nelerdir?
4 yıllık bir lisans programından mezun olmak. ALES sınavından en az 55 puan almak ve yabancı dil yeterliliği olmak. Başvurulan üniversite adayla yapacağı mülakatı da değerlendirmeye alarak seçim yapar.

Tezsiz Yüksek Lisansın Şartları Nelerdir?
Tezsiz yüksek lisansta ALES puan şartı aranmaz. Sadece lisans ortalamanızla başvuru yapabillirsiniz.

Tezli Eğitim Süresi Kaç Yıl?
4 yarıyıl. Yani 2 yıl sürüyor. Bu sürenin 1 yılı ders görme ve 1 yılı da tez hazırlama olarak devam eder. Ders döneminde ya da tez hazırlamada başarısız olanlara 2 yarıyıl daha ek süre veriliyor. 6 yarıyıllık dönemde başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesiliyor.

Tezsiz Eğitim Süresi Kaç Yıl?
2 yarıyıl, yani 1 yıl sürüyor. Sürenin sonunda öğrenci dönem projesi yazarak mezun oluyor. Belirtilen sürede mezun olunmazsa öğrenciye 1 yarıyıl daha ek süre veriliyor. Bu sürenin sonunda mezun olunamazsa öğrencinin üniversiteyle ilişiği kesiliyor.

Eğitim Dili Nedir?
Programa göre Türkçe ve İngilizce olarak değişiyor.

yüksek lisans,tezli,tezsiz
Başvurular Ne Zaman Yapılır?
Kontenjanlar üniversitelerin kendi internet sitelerinde güz ve bahar dönemi olmak üzere yılda 2 defa ilan ediliyor. Başvuru şartlarını sağlayan aday üniversitelere bireysel ya da internet yoluyla bizzat başvuruda bulunuyor.

Başvurular Nasıl Kabul Ediliyor?
Tezli yüksek lisanslarda şartları sağlayan adaylardan en yüksek ön değerlendirme puanına sahip olanlar mülakata çağrılıyor. Değerlendirme puanına mülakat puanı da eklenerek başarı puanı oluşturuluyor. Üniversite kontenjanı dahilinde en yüksek başarı puanına sahip adaylar ASİL listeye alınarak ilan ediliyor. Bu adayların kayıt yaptırmaması durumunda yerine almak için bir de YEDEK listesi belirleniyor. ALES şartı aranmayan tezsiz eğitimler için üniversitenin tercihine göre mülakat da yapılmıyor.

Burs Olanakları Nedir?
Vakıf üniversiteleri başarılı öğrencilere ve kendi mezunlarına çeşitli burslar veriyor. Ayrıca Türk Eğitim Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK gibi kurumlardan da bursu almak mümkün.
Yüksek Lisans Ücretleri?
Devlet üniversiteleri genellikle tezli yüksek lisans programlarını ücretsiz sunuyor. Tezsiz programların ücretleri ise 6 bin ile 25 bin Lira arasında değişiyor. Vakıf üniversitelerinde ise tezli programların fiyatları 7 bin liradan başlıyor. Tezsiz programların ücretleri 50 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Öte yandan sektörle yapılan işbirlikleri kapsamında çalışanların yüksek lisans eğitimleri için birçok kolaylık sağlanabiliyor.
yüksek lisans,dil,bayraklar
Yurtdışında Yüksek Lisans İçin Yabancı Dil Şartı
Yurtdışında en çok tercih edilen yüksek lisans programları İngiltere, ABD ve Kanada olmakla birlikte hemen hemen her ülkede yüksek lisans eğitimi veriliyor. Avrupa ülkelerinde yüksek lisans bir yılda tamamlanırken bu süre ABD ve Kanada'da 2 yıl. Başvurularda en önemli kriter ise dil yeterliliği. IELTS, TOEFL gibi sınavlarla dil yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Yurtdışında yüksek lisans için de burs seçenekleri mevcut. ABD için Fulbright, Avrupa için Jean Monnet, İngiltere için Chevening veya British Council burslarının yanı sıra TEV ve M de çeşitli burslar veriyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement