Üniversiteden Yeni Mezunlar Nasıl İş Bulacak ?

mezun-universite

Üniversiteden Yeni Mezunlar Nasıl İş Bulacak ?

Üniversiteden mezun oldunuz diplomanızı elinize aldınız ve şunu düşüneceksiniz ''her şey bu kadar mıydı ? yani 4 yılın sonunda bu kağıt parçası için mi çaba sarf ettim'' gibi düşünceler beyninizi kurcalamaya başlayacak aslında hayatınızdaki asıl mesele bu aşamadan sonra başlıyor... bu aşamadaki vereceğiniz kararlar ve azminiz her şeyi çok etkileyecek... 

Genel olarak eğitim sistemimizde bir eksiklik var üniversiteden belli bir alanda mezun olan bir kişi bu alanda kendini yeterli hissedememektedir. Bunun nedeni verilen eğitimlerin teoriden ileriye gidememesi ve iş hayatınızda yapacağınız işlerle ilgili alakasız bilgilerle geçirilen 4 yılın sonunda hiç bir şekilde verimli bir eğitim alınamamasıdır. Bu eksikliği kapatmak adına üniversitelerde zorunlu staj yaptırılıyor lakin 4 yılda verilemeyen bu eğitim 30-45 günde asla verilemez. 

Mezun olduktan sonra iş başvurularında ilk sorulan soru şu '' İş tecrübeniz var mı ?'' bu soruyu duyduğunuzda içinizden söyleyeceğiniz ilk söz şu olacak '' yeni mezun oldum nasıl is tecrübem olsun ki ? ''  bu sorudan sonra sizde doğal olarak ''yeni mezun oldum iş tecrübem yok'' diyeceksiniz iş veren anlamsız bir bakışla iki üç soru sorduktan sonra teşekkürler biz size daha sonra geri dönüş yapacağız diye güle güle diyecektir. Özel sektörde genel olarak durum böyledir yani genel olarak iş görüşmelerinde iş tecrübeniz yoksa ve yeni mezunsanız işe girmeniz oldukça zor bir hal alıyor. Yani anlayacağınız kimse size ooo sen şu bölümden, şu üniversiteden mezun olmuşsun gel hemen işe başla demiyor.. 

Kendi alanında iş sahibi olmak isteyen bir kişi bu kısır döngüyü defalarca yaşadıktan sonra yeter artık kimse beni işe almıyor (...) böyle hayatın diyerek kendi bölümüyle alakası olmayan market,mağaza gibi asgari ücretle çalıştıran sömürü düzenine katılarak vasıfsız işlerde mecburiyetten dolayı çalışmak zorunda kalıyor. Bakın burada işi küçümsemiyorum lakin kendi alanında lisans mezunu olan bir kişi doğal olarak verdiği emeğin karşılığında kendi alanında iyi bir yerde daha iyi koşullarda çalışmak ister. Bence de bu herkesin doğal bir hakkı peki bu kişi böyle bir ortamda yeni üniversiteden mezunken nasıl iş bulacak ?

Arkadaşlar şunu başından belirteyim belkide iş başvurularınızın hiç birinden geri dönüş alamadınız,yaptığınız iş görüşmelerinden hiçbiri de olumlu geçmedi ama şunu asla unutmayın pes etmezseniz kendi alanınızda illa ki bir iş bulmanız mümkün teknoloji zamanında olduğumuz için iş ilan siteleri elinizin altında,her şirketin kendi web sitesi var... Defalarca başvuru yapın özellikle kendi alanınızla ilgili ''yetiştirilmek üzere eleman arayan'' firmaları kovalayın. İnternet üzerinden 30-50 .. hatta daha fazla başvurusu yapın CV'nizi mail yoluyla ve iş ilan siteleri aracılıyla kendi alanınızla ilgili her yere gönderin... İlerleyen zamanlarda göreceksiniz ki sizin pozisyonunuzda eleman ihtiyacı olan bir yer bulacaksınız. İş görüşmelerinde kararlı olduğunuzu bu işi öğrenmek istediğinizi, kısaca bu işi sadece para için değil  kariyer ve hedefinizi gerçekleştirmek olduğunu işverene hissettirirseniz zaten işe alınacaksınız.  

İş hayatınıza atıldıktan sonra kendinizi göstermek size kalıyor... 

Konuyla ilgili düşüncelerinizi,sormak istediklerinizi,yaşadıklarınızı yorum yaparak belirtebilirsiniz size elimden geldiği kadar destek olacak ve geri dönüş sağlayacağım.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement