Üniversite Tercih Rehberi

Üniversite Tercih Rehberi

Üniversite Tercih Rehberi


Üniversite Tercihlerinizle ilgili sormak istediklerinizi yorum yaparak sorabilirsiniz egitimdestek.org ekibi olarak sizlere Üniversite Tercih Döneminde Ücretsiz olarak destek olacağız.

Üniversite Tercih Rehberimize öncelikle hoş geldiniz ilk olarak şunu asla aklınızdan çıkarmayın doğru bir üniversite tercihi yaparak geleceğinizi belirlemek sizlerin ellerinde

Lys sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite adaylarının en büyük sorunlarından birisi de tercih dönemidir. Şunu asla unutmayın tercih dönemi üniversite sınavına hazırlanmaktan daha zor ve karmaşık bir süreçtir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi öğrencinin tercih edeceği bölüm,üniversite,sıralama hakkında kararsızlığıdır.

Öğrencilerin %90'nı her yıl sınavın diğer yıllara göre zor olduğunu ve beklediklerini sıralama ve puanın altında bir sonuçla karşılaştıklarını belirtmektedirler. Bu algıya kapılarak tercih döneminizi verimsiz bir şekilde geçirmeyin. Unutmayın beklemediğiniz puan ve sıralama istediğiniz bölüm yada üniversiteyi kazanmanıza engel olmayabilir.

Şimdi kendinizi psikolojik olarak üniversite tercih dönemine hazır bir hale getirin ;

  • Üniversitede hangi bölümü okumak istiyorum ?
  • Hangi Üniversitede ve hangi şehirde okumak istiyorum ?
  • Puan ve sıralamam hangi üniversitelere yetiyor ?
  • Özel Üniversite mi ? Vakıf üniversitesi mi ? Devlet Üniversitesi mi ?
  • Yurt dışı eğitimde okuyabilir miyim ?
  • İstediğim bölüm bana uygun mu ? Okumak istediğim bölümü yapabilir miyim ?
gibi bir çok soruyu kendinize sorarak fikrinizi net bir şekilde ortaya koyun çünkü burada alınacak karar sadece bir kere yapılıyor ve okuyacak olan sizsiniz . Bunun için aile ve arkadaş çevresinden etkilenerek üniversite tercihi yapmak hayatınızın en büyük hatası olabilir.


Üniversite tercih döneminde öğrencileri bazı sınıflara ayıralım ;
  • İkinci kez üniversiteye hazırlanmayı düşünenler.
  • Öylesine tercih yapmayı düşünenler.
  • Tercih yapmayı kesin olarak düşünenler.
İlk olarak şu konuya açıklık getirelim sıralama ve puanınız'dan memnun değilseniz ve ikinci kez üniversite sınavına hazırlanmayı düşünüyorsanız çok iyi düşünmelisiniz. Çünkü ikinci kez üniversiteye hazırlanmak çok çok zor bir süreçtir. Eski çalışma arzunuz azalır ve üniversite kazanan arkadaşlarınızı gördükçe moraliniz alt üst olur genel olarak ikinci kez hazırlık yapan öğrenciler ilk aldıkları puan ve sıralamadan daha düşük bir başarı gösteriyorlar. Bunun için tercih döneminde ikince kez üniversiteye hazırlanmaya karar vermeden önce doğru bir karar verdiğinize emin olmalısınız.

Üniversite tercih döneminde doğru bir tercihin öneminden bahsedelim. Doğru bir tercihin önemini aşağıdaki maddelerden kolaylıkla anlayabilirsiniz. 👀
  • Sıralama ve puanı iyi olduğu halde gidebileceğinden daha kötü bir üniversiteye yerleşen öğrenci
  • Sıralama ve puanı kötü olduğu halde gidebileceğinden daha iyi bir üniversiteye yerleşen öğrenci
  • İstediği bir bölüme yerleşme imkanı varken başka bir bölüme yerleşen öğrenci.
  • İstediği üniversiteye yerleşme imkanı varken başka bir üniversiteye yerleşen öğrenci.
  • Üniversite kazanma ihtimali varken hiçbir üniversiteyi kazanamayan bir öğrenci.
  • Sıralama ve puanına göre doğru bir tercih yapan ve kendisine göre bir üniversiteye yerleşen öğrenci
Doğru üniversite tercihin önemini artık sizlere anlatmamıza sanırım gerek yok şimdi sizlere doğru bir tercih için yapılması gerekenlerden özet bir şekilde anlatalım;
Doğru bir tercih yapılması için üniversitenin özel şartları,kontenjanı,sıralaması,puanı,bursu,üniversitenin şehri,kendi puan ve sıralamanız,üniversitenin kuruluş tarihi,üniversitenin popülerliği gibi birçok kritere dikkat ederek doğru bir sıralamayla tercih yapılması gerekmektedir. 

Üniversite tercih sıralaması genel olarak özetle şöyle yapılmaktadır ;
Birinci sıradan başlayarak en çok gidilmek istenen ama kazanma olasılığınızın düşük olan üniversiteden başlayarak kazanma olasılığınız yüksek olan üniversiteye aşağı doğru bir tercih yapılmalıdır.

Üniversite Tercihlerinizle ilgili sormak istediklerinizi yorum yaparak sorabilirsiniz egitimdestek.org ekibi olarak sizlere Üniversite Tercih Döneminde Ücretsiz olarak destek olacağız.

7 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement