Naylon Staj Yaparken Sigortalı İşte Çalışılabilir Mi ?

sigortali-is

Naylon Staj Yaparken Sigortalı İşte Çalışılabilir Mi ?

Staj dönemi yaklaştığında öğrencilerin en merak ettiği konulardan biriside Naylon Staj Yaparken Sigortalı İşte Çalışılabilir mi ? sorusudur. Zorunlu staj yapacak öğrenciler için bu durum bazen zor durumlar yaratabiliyor bildiğiniz üzere stajyer çalıştıran iş yerlerinin geneli öğrencilere finansal destek sağlamadığı için ihtiyaç sahibi olan öğrenciler doğal olarak naylon staj yaparak sigortalı olarakçalışmayı tercih edebilmektedirler.

Şimdi bu konuya detaylı olarak açıklık getireceğiz makalemizin sonunda sormak istediklerinizi yorum yaparak sorabilirsiniz.

Üniversitede genel olarak zorunlu stajı olan öğrenciler bir şekilde naylon staj yaparak staja gitmedikleri halde staj yapıyor gibi gösterilmektedir. Lakin şöyle bir durum var naylon staj yapıyor olsanız da ilgili üniversite size zorunlu olarak staj sigortası yaptığı için siz naylon staj yapıyor dahi olsanız sigortalı bir çalışan gibi gözükürsünüz bu durumda sigortalı bir işe başladığınızda her iki yerde sigortalı olmuş  olacaksınız bu durumda;

''Öncelikle çalıştığınız yer dışında başka yerde sigorta yaptırılamaz. Bu sahte sigortalılıktır ve eğer denetimlerde tespit edilirse sigortalılığınız iptal edilir ve kullanılan tüm sağlık harcamaları geri alınır ve ödenen primler sgk'ya kalır.

Staj konusu da zorunlu stajyerlikte zaten okul öder. Zorunlu olmayan stajda da herhangi bir işçide farkı olmadan tüm sigorta kollarına tabi olunmak zorundadır.
İki yerde birden çalışırsan ikisinden birden sigortalı olabilirsin bunun çalıştığın saatle bir ilgisi yok ama 1 aylık toplam prim ödeme gün sayın 30 günü geçmez.

Bir yerde sigortalı çalışırken ikinci bir yerde zorunlu olarak staj yapıyorsan eğer, işyerin normal sigortanı öder(çalıştığın gün kadar) staj yaptığın yerde de okul, iş kazası ve meslek hastalığını öder. Çünkü orada staj yaparken de iş kazası geçirebilirsin o zaman sana staj yaptıran okul bundan sorumlu olacağı için iş kazası ve meslek hastalığını ödemek zorunda. Ancak bunlar zorunlu stajyerlikte geçerli tabi.

Saat olayına gelince de aylık toplam çalıştığın saati 7,5'a bölüp kaç gün çalıştığını bulacaksın. O kadar gün prim ödenecek.''

Ama hem staj yapabilmek hemde sigortalı bir işte çalışabilmek için şu durumu da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

4/a sigortalısı(eski adıyla SSK lı), aynı ay içinde birden fazla yerde çalışabilir. Ancak, çalıştığı yerden bildirilen günlerin 30 günü, kazancında prime esas kazancında üst sınırına kadar(2012-03 sayılı genelgeye göre 6.113,40TL) kısmı dikkate alınırBu şekilde bir sigortalı 2 ayrı iş yerinde çalışabilir. 2 iş yerinde çalıştığınız saatlerin toplamı haftada 45 saati, ayda 30 günü geçemez. zira ay 30 günden, yıl da 360 günden çok olamaz. 5510 sayılı yasanın 82. Maddesine göre ise  Sigortalıların bu Kanunun 53 üncü maddesine göre “belirlenen aynı sigortalılık haline tâbii olacak şekilde birden fazla işte çalışması nedeniyle Kuruma ödenen primler toplamı, bu sigortalılık hali için belirlenen prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı aşarsa, aşan kısmın tamamı, sigortalının talebi üzerine en geç talep tarihini takip eden ay içinde hissesi oranında sigortalıya defaten geri ödenir. Geri verilen primler için ayrıca gecikme cezası ve gecikme zammı ile faiz ödenmez.”

Gereken kurallara uyulmadığı taktirde yaptığınız staj iptal edilebileceği gibi iki yerde sigortalı olduğunuz için adınıza maddi yaptırım cezası uygulanabilir bu konuda dikkatli olmanızı önermekteyiz. Halen aradığınız cevabı bulamadıysanız hemen aşağı kısımdan yorum yaparak konuyla ilgili soru sorabilirsiniz en kısa sürede sizlere yardımcı olacağız.

10 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement