DGS ile Hangi Üniversite Kaçıncı Sınıftan Başlatır ?

dgs

DGS ile Hangi Üniversite Kaçıncı Sınıftan Başlatır ?

Arkadaşlar çoğumuz burada veya farklı platformlarda ''hangi üniversite hangi bölüm kaçıncı sınıftan başlatır?'' gibi soruları çok sık görüyoruz ve bununla ilgili piyasada çok fazla yanlış bilgi ve algı dolaşıyor.Bende konuya açıklık getirecek böyle bir başlık açmayı uygun gördüm.

Üniversitelerde DGS sonrası muafiyet durumlarına bölüm başkanlığı ve bölüm hocaları karar verir. Bu karar verilirken dahi okuldan okula kararın verilme şekli değişebilir. Bazen konu ile ilgili bölüm başkanı ve hocalar toplanır ders içeriği ve transkriptler incelenir her hoca görüşünü ortaya koyar konuşmasını yapar ve bir karar alınır.(bu karar alınırken her dersin muafiyeti için oylama usulü kabul/red şeklinde de yapılabilir) Bazen de bölüm başkanı bu konu ile ilgili bir veya birkaç hocayı yetkili kılar ve kararı onların vermesini ister. Bu bir veya birkaç hoca kararını alır ve bölüm başkanına götürür ve bölüm başkanı son kararı verir.Tabiki son kararı %99 o bir veya birkaç hocanın kararı ile aynı olur.Daha sonra son olarak (usulen diyelim ) dekanlığa gönderilir ve dekanlık onayı ile öğrenci işlerine karar bildirilir ve öğrenci işleri ne karar alınmış ise onu sisteme işler.

Kararın alınma şeklini anladık öğrendik peki bundan sonra ne oluyor ? Okulun sistemine göre sınıfınız belirleniyor. Bazı okullar muaf olduğunuz ders sayısına göre sınıfınızı belirlerken bazı okullar muaf olduğunuz ders sayınıza bakmaksızın sınıfınızı belirliyor.Örneğin bizim okulda ve bizim bölümde (aibü eem) 6 dersten muaf olup 2.sınıf görünmeniz mümkünken Mustafa Kemal Üni eem bölümünde (yeni adı ile iskenderun teknik üniversitesi eem bölümü) 6 ders muafiyeti ile asla 1.sınıftan başka bir sınıfa kaydolmanız mümkün değildir orada muaf olduğunuz ders sayısına göre sınıfınız belirlenir.

Üstteki paragraftan da anlaşılacağı üzere herhangi bir sınıfta görünmeniz sadece o sınıfın öğrencisi olacağınıza ve sadece o sınıfın derslerini alacağınız anlamına asla gelmez. Bazen 2.sınıf olursunuz ama 2 den çok az ders alırsınız çünkü 1 den almanız gereken çok ders vardır ve kredi sınırınızın büyük bölümünü 1.sınıf dersleri doldurduğundan 2.sınıf derslerine pek krediniz kalmaz. Bazende 3.sınıf görünüp 3.sınıftan tek bir ders dahi alamayabilirsiniz. Çünki yine 1 den ve 2 den almanız gereken çok ders vardır ve kredi limitinizi bu derslerle doldurmuşsunuzdur.

Mevzunun ne kadar değişken olduğunu ve farklı parametrelere bağlı olduğunu görüyorsunuz arkadaşlar. O yüzden bu sorularınıza cevap ararken cevabınızın tek şekilde verileceğini ve net cevap alabileceğinizi düşünmeyin.

Tüm bu süreç okul açıldıktan sonra vereceğiniz muafiyet dilekçesi ile başlayacağından ve bazı okullarda çok yavaş işleyeceğinden okul açıldıktan sonra durumunuz bir süre net olmayacaktır. Hatta bu süreçte birçoğunuz gerileceksiniz bu belirsizlikler yüzünden. Ama en azından bu yazıyı okuduktan sonra nelerle karşılaşacağınızı biliyor olacaksınız ve eski durumunuza göre bir nebze daha az gerileceğinizi düşünüyorum.

Bir de birçoğunuz bu tür soruların cevabını okula gitmeden önce (tercih yapmadan önce , yerleşmeden önce) net olarak öğrenmek istiyor.Bunun için üniversiteleri falan arıyor. Boşuna üniversiteleri aramayın arkadaşlar bu süreç üstte anlattığım şekilde işlediğine göre net olarak önceden kesin kez öğrenmeniz mümkün değildir. Ancak geçen yıllardaki uygulamalara göre FİKİR EDİNEBİLİRSİNİZ . Evet çoğu zaman geçen yıllardaki gibi olur ama olmyadabilir hocalar değişir , hocaların fikirleri değişir , görüşleri değişir okulun kuralları değişir vs vs. bunları da düşünün.

Son olarak fikir edinmeniz için geçen yıllarda yerleşmiş arkadaşların hangi okulda hangi bölümde nelerle karılaştığını doldurudğu formları okuyarak öğrenebilirisiniz.


DGS hakkında sormak istediklerinizi yorum yaparak sorabilirsiniz en kısa sürede konuyla ilgili geri dönüş yaparak yardımcı olacağız.

4 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement