DGS Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır ?

dgs-puan

DGS Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır ?

DGS puanları sayısal, eşit ağırlık ve sözel olmak üzere üç ayrı puan türünde hesaplanmaktadır. Puanlar hesaplanırken öncelikle testin sayısal ve sözel bölümlerindeki sorulara adayların verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanmakta, elde edilen toplam doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak sayısal ve sözel ham puanlar (net sayısı) elde edilmektedir. Daha sonra, adayların ham puanları aşağıda verilen formüller kullanılarak Sayısal ve Sözel Standart Puanlara (SP) dönüştürülmektedir.

dgs-puan

Adayların Önlisans Başarı Puanını (ÖBP) hesaplamak amacıyla sınava başvuran adayların önlisans akademik not ortalamaları en yükseği 100, en düşüğü 50 olacak şekilde düzenlenmekte ve 0,8 ile çarpılmaktadır. Hesaplanan standart puanlar ile ÖBP, Tablo 1’deki katsayı- larla ağırlıklandırılarak adayların DGS Sayısal (DGS-SAY), DGS Eşit Ağırlık (DGS-EA) ve DGS Sözel (DGS-SÖZ) puanları hesaplanmaktadır. 

dgs-puan

Tablo 1’de görüldüğü gibi DGS-SAY ve DGSSÖZ puanları hesaplanırken sayısal SP ve sözel SP farklı ağırlıklandırma katsayıları ile çarpılır. DGS-EA puanlarında ise her iki testten elde edilen standart puanların katkısı eşittir. Adayların ÖBP’si 0,6 ile çarpılmaktadır, ancak aday 2016-DGS’de bir lisans programına yerleştirildiyse ÖBP’si 0,45 ile çarpılmaktadır. 

Adayların önlisans mezuniyet alanlarına göre dikey geçiş yapabilecekleri lisans programları ve bu lisans programlarının puan türleri DGS kılavuzunda verilmektedir. Tercih edebilecekleri lisans programlarının puan türlerine göre adayların DGS-SAY, DGS-EA ve DGS-SÖZ puanları hesaplanmaktadır. DGS puanları hesaplanan adaylar, dikey geçiş yapmak istedikleri en fazla 30 lisans programını tercih edebilirler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement