Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Nasıl Olunur ? Gereken Şart ve Koşullar Nelerdir ?

mit

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Nasıl Olunur ? Gereken Şart ve Koşullar Nelerdir ?

Milli İstihbarat Teşkilatı ülkelerin en önemli faktörlerinden birisidir. Ulusal güvenliğin sağlanması ülkenin strateji ve politikalarının hedeflenerek oluşturulmasında rol oynayan MİT'dır. Bunun için binlerce kişi bu teşkilatta görev yapmak istemektedir. Bunun en büyük nedeni MİT çalışanlarına çok iyi düzeyde mali ve sosyal haklar bunun yanında yurtiçi ve yurtdışı eğitim imkanları sağladığı gibi  bilgi ve yeteneklerinizi geliştirebileceğiniz kariyer fırsatını sizlere sunmaktadır. 

Sahip olduğunuz eğitim derecesi veya uzmanlığınızı sıra dışı bir kariyer ile geliştirmek, küresel tehdit ve fırsatların ülkemiz lehine yönetilmesinde sorumluluk üstlenmek istiyorsanız MİT Müsteşarlığına özgeçmiş bırakmak doğru bir tercih olacaktır. 

MİT için gereken şart ve koşullar başvurduğunuz birimlere göre değişiklik göstermektedir. Bunun için Milli İstihbarat Teşkilatının resmi sitesinden gereken şart ve koşulları güncel olarak takip etmelisiniz. Şimdi sizlerle MİT olabilmeniz için gereken niteliklere göz atalım.

MİT Olmak için Gereken Nitelikler Nelerdir ?

Millî İstihbarat Teşkilâtı bir gizli servistir.  İstihbarat üretmenin en temel faktörü nitelikli insandır. MİT'te çalışmak herhangi bir işten fazlasını ister.  
  • analitik zekâyı, yaratıcıdüşünmeyi
  • yabancı dil bilgisini,
  • güçlü yazılı ve sözlü iletişim becerilerini, takım çalışmasına yatkınlığı,
  • özgüveni, yüksek sorumlulukbilincini,
  • entelektüel donanımı, profesyonel disiplini,
  • gelişime, değişime açıklığı veketumiyeti,gerektiren sıra dışı bir kariyerdir.

Başarımızın anahtarı bu niteliklere sahip, işini yaşam tarzı olarak benimsemiş çalışanlarımızdır.
İstihbarat Uzmanları; Ülkemizin milli güvenliğine içten ve dıştan gelebilecek tehditlerin önlenmesi, terörizme karşı mücadele edilmesi, yabancı unsurlarca yürütülen istihbarat faaliyetlerine karşı koyulması, dış politika hedefleri doğrultusunda uluslararası alanda yaşanan siyasi, ekonomik, sosyal, askeri ve teknolojik gelişmelerin takip edilmesi amacıyla istihbarat faaliyeti yürüten çalışanlarımızdır.
Çok iyi derecede yabancı dil becerisine sahip olan İstihbarat Uzmanları, İstihbarat Akademisinde yürütülen teorik ve uygulamalı eğitimler ile saha eğitimlerinden sonra Teşkilatın yurt içi veya yurt dışı ünitelerinde görevlendirilmektedir.


Temel Gereklilikler;

• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

• 35 yaşını doldurmamış olmak,

• Üniversitelerin en az 4 yıllık örgün eğitim veren lisans programlarının herhangi birinden mezun olmak veya 3 ay içinde mezun olabilecek durumda bulunmak (yurt dışı mezuniyetlerinde YÖK denkliği aranmaktadır),

• Aşağıda belirtilen yabancı dil gerekliliklerinden en az birini taşıyor olmak;
- Sınav sonuçları son 5 yıla ait olmak üzere İngilizce, Fransızca, Almanca dillerinin birinden; YDS/KPDS/ÜDS’de 80 veya üzeri puan almak ya da KPSS'nin yabancı dil bölümünde en az 48 soruyu doğru cevaplamak ya da YDS/KPDS/ÜDS’de 80 veya üzeri puana eş değerliği ÖSYM tarafından kabul edilen sınav sonucuna sahip olmak,
- Sınav sonuçları son 5 yıla ait olmak üzere İngilizce, Fransızca, Almanca dışında kalan ve YDS/KPDS kapsamında bulunan dillerin birinden 70 veya üzeri puan almak ya da YDS/KPDS’de 70 veya üzeri puana eş değerliği ÖSYM tarafından kabul edilen sınav sonucuna sahip olmak,
- Bulunduğu yabancı ülkenin resmi dilinde en az 3 öğretim yılı olmak üzere ilköğretim, ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim görmüş olmak ve bu dilde okuduğunu ve dinlediğini anlama, yazma ve konuşma becerilerine iyi derecede sahip olmak,

• Analitik zekâ, yaratıcı düşünebilme, yönetme - yönlendirme, yüksek sorumluluk bilinci, güçlü yazılı - sözlü iletişim becerisi, stres altında çalışabilme, detaylara önem verme, pratik ve hızlı düşünebilme, uzun ve yoğun çalışma saatlerine uyum sağlayabilme, ketumiyet gibi kişisel özelliklere sahip olmak,

• MİT Müsteşarlığı mensubu olmaya engel bir hali bulunmamak (Bu hususta MİT Müsteşarlığı’nın mevzuatı ve takdiri esastır). 

Arapça Dil Uzmanları; okuduğunu ve dinlediğini anlama, yazma, konuşma ve çeviri becerilerine iyi derecede sahip çalışanlarımızdır.

Temel Gereklilikler;

• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

• 35 yaşını doldurmamış olmak,

• En az lise veya dengi okul mezunu olmak,

• Aşağıda belirtilen yabancı dil kriterlerinden en az birini taşıyor olmak;
- Sınav sonuçları son beş yıla ait olmak üzere Arapça dilinde YDS/KPDS’de 60 veya üzeri puan almış olmak,
- Arapça konuşulan ülkelerde en az 1 yıl bulunmuş olmak ve Arapça dilinde okuduğunu ve dinlediğini anlama, yazma ve konuşma becerilerine iyi derecede sahip olmak,
- Üniversitelerin Arap Dili ve Edebiyatı, Arapça Öğretmenliği veya Arapça Mütercim-Tercümanlık lisans programlarının herhangi birinden mezun olmak veya 3 ay içinde mezun olabilecek durumda bulunmak ve Arapça dilinde okuduğunu ve dinlediğini anlama, yazma ve konuşma becerilerine iyi derecede sahip olmak,

• Güçlü yazılı - sözlü iletişim becerisi, yüksek sorumluluk bilinci, detaylara önem verme, ketumiyet gibi kişisel özelliklere sahip olmak,

• MİT Müsteşarlığı mensubu olmaya engel bir hali bulunmamak (Bu hususta MİT Müsteşarlığı’nın mevzuatı ve takdiri esastır).

Bilim ve Teknoloji Uzmanları; bilimsel verileri, üst düzey teknoloji ve ekipmanları kullanarak, milli güvenliğimizin ve çıkarlarımızın ihtiyaç duyduğu ürün ve sistemleri üretmekle ve yürütmekle görevli çalışanlarımızdır.

mit
Müsteşarlığımızda, yürütülen hizmetin gereği çeşitli eğitim geçmişine ve uzmanlığa sahip personel istihdam edilmektedir. Müsteşarlığımıza her yıl on binlerce aday özgeçmiş bırakmakta, bir o kadar aday da yayınlanan ilanlara başvurmaktadır. Başvuruları kabul edilen adayları uzun, rekabetçi ve elemeli aşamalardan oluşan bir sınav süreci beklemektedir. Bu süreçte adaylar; yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlara, çeşitli psikolojik testlere, sağlık kontrolüne ve mülakata tabi tutulmaktadırlar.

 Özgeçmiş Formunun doldurulması;

1. Özgeçmiş formu temel gerekliliklerine sahip olunan bir alan için doldurulabilmektedir. Formu doldurmaya başlamadan önce Teşkilatımızda görev alınabilecek alanlara ait detayları incelemenizi öneririz.

2. Özgeçmiş formu; öğrenim, yabancı dil, iş tecrübesi, sağlık gibi bilgilerin istendiği 14 farklı bölümden oluşmaktadır.

3. Özgeçmiş formunu tek oturumda ve eksiksiz olarak doldurmanız gerekmektedir. Verdiğiniz bilgilerin doğru ve eksiksiz olması özgeçmişinizin değerlendirilmesinde büyük önem taşıyacaktır. Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin, özgeçmiş formları değerlendirmeye alınmayacaktır.

4. Özgeçmiş bıraktığınız tarihten itibaren üç ay geçmedikçe özgeçmişiniz üzerinde güncelleme yapmanız veya farklı bir alana özgeçmiş bırakmanız mümkün değildir.

5. Form hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek ve gerekli bilgileri eksiksiz olarak temin edebilmek amacıyla örnek formu inceleyebilirsiniz.

Örnek Özgeçmiş Formu (pdf)

6. Özgeçmiş formunuzda bizlerle paylaştığınız bilgiler Millî İstihbarat Teşkilâtı aday havuzunda saklı tutulacaktır.
Müsteşarlığımız tarafından özgeçmişlerin gizliliğine yüksek hassasiyet gösterilmekte olup adaylardan da aynı hassasiyet beklenmektedir.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement