Yatay geçiş nedir ve nasıl yapılır ?

yatay-geçiş

Yatay geçiş nedir ?

Yatay geçiş öğrencinin kayıtlı olduğu üniversite bölümünden , başka bir üniversitenin benzer yada aynı bölümüne geçmesidir. Yatay geçişin amacı bölümünden veya üniversitesinden memnun olmayan adayların değişim yapabilmesini sağlamaktır. Yatay geçiş yapan adayların kesinlikle yıl kayıpları olmaz kaldıkları yerden üniversitelerine devam ederler yapılan ders intibakın dan sonra geçmiş olduğu bütün derslerden muaf olurlar.

Yatay geçiş nerelere yapılabilir ?

  • Üniversiteler arasında yapılabilir.
  • Üniversite içinde yapılabilir ( başka bir programa geçmek için )
  • Yurt dışındaki üniversiteden,yurt içindeki üniversiteye
  • Örgün eğitimden açık öğretime yada tam tersi.
  • 2.öğretimden 1.öğretime yada tam tersi.
  • Vakıf üniversitesinden devlet üniversitesine.
  • Özel üniversiteden devlete yada tam tersi.

Yatay geçiş şartları nelerdir ?

Yatay geçiş yılda sadece 2 kez yapılabilmektedir. Yatay geçiş şartları üniversiteden üniversiteye göre değişmektedir. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması gerekmektedir. Bu sınır belirttiğimiz gibi üniversiteler tarafından değişiklik gösterebilir. Bunun için yatay geçiş yapacak öğrenciler YÖK ' ün  ve yatay geçiş yapacağı üniversitenin duyurularını düzenli olarak takip etmelidir.

Yatay geçiş ne zaman yapılabilir ?

Öğrencilerin yatay geçişe başvuru yapabilmeleri için lisan hazırlık sınıfı dışında 2 dönemi bitirmelidir. Ön lisans okuyan adaylarsa ise 1.dönemi bitirdikten sonra yatay geçiş hakkını kullanabilirler. Lisans ve ön lisans  öğrencileri son dönem ve son yıl yatay geçiş başvurusunda bulunamazlar.

Yatay geçişte önemli olan kriterler nelerdir ?

  • Öğrencinin dönem kaybı var mı yok mu ?
  • Öğrencinin derslerdeki başarısı nedir ?
  • Öğrencinin merkezi yerleştirme puanı nedir ?
  • Öğrencinin almış olduğu genel not ortalaması aslında en önemli kriter budur.

Kurum içi Programlar arası yatay geçiş nedir ?

Üniversitenin kendi içindeki  yüksek okul,fakülte,konservatuvar veya meslek yüksek okulunun eş değer düzeydeki diploma programlarına yatay geçiş yapılmasına denir. Yani üniversite içinde bölüm değişikliği yapılmaktadır. Öğrencinin diploma ve merkezi geçiş notuna eş değer bir bölümü tercih etmesi gerekir.

Kurumlar arası yatay geçiş nedir ?

Yüksek öğretim kurumları arasından aynı düzeyde (eş değer ) diplomayla program veya bölümleri arasından belirlenen kontenjanlara göre alım yapılır daha açık anlatmak gerekirse öğrenci bu yatay geçişle üniversitesini değiştirebilir hatta kendine bölümüne benzeyen başka bir programı da tercih edebilir.

Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş nedir ?

Bu yatay geçiş türü diğerlerinden tamamen ayrılır diğer yatay geçiş türlerinde diploma ve merkezi yerleştirme puanı göz önünde bulundurulmaktadır. Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçişte ise öğrenci  kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı geçmek istediği bölümün taban puanına eşit yada yüksek olması gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan öğrenci istediği programa yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Diğer yatay geçiş türlerinde de olduğu gibi bu şekilde yatay geçiş yapan öğrenci yıl kaybı yaşamaz ve kaldığı yerden üniversitesine devam eder.

yatay-geçiş

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement