Yeni şeyler öğrenmek için yardımcı olabilecek 13 online kaynak

Yeni şeyler öğrenmek için yardımcı olabilecek 13 online kaynak

İnternet, bir bakıma yaşadığımız yüzyılın en büyük ve en önemli icadı. Bu icat insanın doğası gereği hem iyi hem de kötü bir çok farklı amaç için kullanılıyor ve bu sayede hayatımızı değiştiriyor.

Tam da bu noktada karşımıza iki farklı seçenek çıkıyor. İnterneti kendi yararımıza kullanacak mıyız? Kullanmayacak mıyız?

İnternet o kadar geniş bir kaynak ki sadece internet üzerinden hayatınız boyunca hiç bilmediğiniz herhangi bir konuda binlerce farklı eğitim bulabilir ve gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz.

Nasıl başlamalı?

İnternet, dünyanın en büyük mahallesi. Burada herkes bir arada yaşıyor bir birini geliştiriyor. Haliyle bir ortak dil üzerine yoğunlaşıyorlar. Dünyanın en kalabalık nüfusu Çin’de olmasına rağmen internetin dili İngilizce. İçeriğin yarısından fazlası İngilizce dilinde üretiliyor (Çince 2. ve İspanyolca 3. sırada). İşte bu nedenle kendinize en büyük faydayı sağlayabilmek için öncelikle İngilizce öğrenerek başlamalısınız. “Derdimi anlatacak kadar” seviyesinden kurtulmanız oldukça önemli. Sonrasında karşınızda sonsuz bir havuz, alın alabileceğiniz kadar bilgiyi.

Bu yazıda kişisel gelişiminize katkı sağlayabileceğiniz bazı internet sitelerini listeleyeceğim. Öncelikle nasıl ingilizce öğrenebileceğinizi, hangi sitelerden eğitim alabileceğinizi, hemen ardından da öğrendiğiniz bu dili bilgi birikiminizi artırmak için nasıl kullanabileceğinizi göreceğiniz eğitim sitelerini paylaşacağım. Özellikle Türkiye’de eğitim sisteminin bir türlü oturtulamayan yapısını gördükçe bu tür eğitim sistemlerine olan güvenim ve inancım giderek artıyor. Önümüzdeki yılların yeni nesil öğrenme sistemleri bu şekilde gelişecektir.

İngilizce Öğrenmek İçin 3 Başarılı Site:

Duolingo: Şu anda dünyanın en popüler dil eğitim sitelerinden biri olan Duolingo oluşturduğu başarılı eğitim sistemi ile şu anda en iyi site diyebilirim. İngilizce başta olmak üzere bir çok farklı dili öğretebilmesi de diğer sitelerden ayrılan önemli bir yanı. Sıfırdan ingilizce öğrenmek için hem masaüstü versiyonunu hem de mobil uygulamalarını (iOS, Android) kullanarak hızlıca başlayabilirsiniz. Kolej düzeyinde ve eğlenerek eğitim almak istiyorsanız mutlaka inceleyin. Türkçe dil seçeneği de bulunuyor olması güzel bir ayrıcalık.


BBC Languages: Ücretsiz ingilizce öğrenmenin bir diğer yolu da ulusal bir haber kanalı olan BBC internet sitesi. İnternet sitesinden sunduğu ücretsiz eğitimler ile ingilizcenizi geliştirebilirsiniz.

Voscreen: Temel seviyede bile olsa ingilizceniz varsa ingilizce konuşmayı öğrenmek sizin için çok daha kolay olacaktır. Voscreen, eğitime farklı bir açıdan yaklaşıyor ve hem dinleme hem de cümle yapılarını anlamanızı kolaylaştırılacak video tabanlı bir eğitim sunuyor. Film sahnelerini izleyerek kendinizi geliştirebildiğiniz Voscreen oldukça faydalı oluyor.

Engvid: İlk 3 siteyi biliyor olma ihtimaliniz oldukça yüksek ama benim oldukça sevdiğim Engvid ingilizce eğitim sitesi de oldukça faydalı. Youtube temelli bir sistem oluşturan Engvid, bir çok farklı ingilizce öğretmeni ile beraber konu konu, yüzlerce farklı eğitim videosu oluşturuyor. Bu videoları youtube üzerinden izleyerek konuları öğrenebiliyor, engvid.com üzerinde konuyla ilgili testleri çözerek pekiştirebiliyorsunuz. Hocaların eğlenceli eğitim veriyor olması ve istekler üzerine (Youtube yorumları ile) özel videolar ile farklı eğitimler de hazırlıyor olması oldukça güzel bir şey. Site yeni nesil web standartlarına pek uygun olmasa da işlevsellik açısından çok büyük bir problem oluşturmuyor. Rooney’i özellikle tavsiye ederim.

LinguaLeo: Duolingo’dan sonra Türkiye pazarına giren bir dil eğitimi sitesi de LinguaLeo eğlenerek dil öğrenebileceğiniz güzel bir internet sitesi. Kendinize özel çalışma programı hazırlayabileceğiniz bu site sayesinde de dil öğrenebilirsiniz.

İngilizcemizi geliştirdik, şimdi yeni bir şeyler öğrenme zamanı. Bu yeni şey bir programlama dili olabilir, finans olabilir, matematik olabilir, fotoğrafçılık olabilir. Yeni öğreneceğiniz şeyi seçerken geleceği de göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Khan Academy: “Herkes için, sonsuza kadar ücretsiz.” sloganı ile yola çıkan Khan Academy, Türkçe dil seçeneğinin de bulunduğu nadir global eğitim sitelerinden biri. Bu site sayesinde herhangi bir konuda herhangi bir şeyi öğrenebilirsiniz. Temel matematik derslerinden tutun programlamaya, tarihten sanata kadar bir çok konuda 100.000’den fazla eğitime ulaşabilirsiniz. Kesinlikle incelemelisiniz.

Codecademy: Gelecek teknolojide olunca programlamanın her yerde karşımıza çıkıyor olması da olağan. Codecademy, interaktif bir şekilde HTML, CSS ve Javascript öğrenebileceğiniz bir ücretsiz eğitim sitesi. Şu anda dünya çapında oldukça popüler bir site olan CodeAcademy’i henüz incelemediyseniz mutlaka inceleyin.


Digital Photography School: Fotoğrafçılığa merakınız var ise bu site tam size göre. Temel seviyede bir bilgi birikiminiz varsa bu site sayesinde yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Forumlar, yeni nesil sosyal ağlar dolayısıyla kullanılmıyor olsa da burada aktif forumlarda da bilgi sahibi olabiliyor, tartışmalara katılabiliyorsunuz.

edX: Dünyanın en popüler üniversitelerin standartlarında ve ilginç başlıklarda eğitim almak istiyorsanız edX sizi tatmin edecektir.

Fast Company – MBA: 30 saniyede MBA eğitimi alacağınızı söyleyesek gülersiniz ama Fast Company sayesinde bu imkansız değil. Bir çok önemli şirketin üst düzey yöneticisinin kısa videoları sayesinde iş dünyası ve hayata yönelik bir çok eğitimi hızlıca öğrenebileceksiniz.

Gibbon: Yeni nesil eğitim sitelerine güzel bir örnek Gibbon. Kullanıcıların içerikler ve konu başlıkları oluşturduğu Gibbon özellikle video eğitimleri ile dikkat çekiyor. Tasarımdan girişimciliğe kadar bir çok farklı başlıkta eğitimler bulabilirsınız.

Udemy: Ücretli ve ücretsiz bir çok eğitim barındıran en popüler eğitim sitelerinden biri de Udemy. Bu sitede eğitimlerinizi hazırlayıp bellirlediğiniz fiyatlarda satabiliyorsunuz. Site bir arama motoru şeklinde çalışıyor. Aradığınız konu başlıklarında eğitimler ücretli, ücretsiz olarak lisleteniyor ve dillere göre de filtreleme yapabiliyorsunuz. İncelemenizi tavsiye ederim.

Bonus:

Power Searching with Google: Bu yazının temel amacı eğitiminize bir çok farklı açıdan ücretsiz olarak katkı sağlayabileceğinizi göstermekti. Power Searching ise bu önerileri daha da artırabilmeniz için almanız gereken kısa eğitimleri barındırıyor. Evet, Google’da bu ve benzeri eğitimlere yönelik binlerce farklı eğitim bulabilirsiniz. Tabi bulabilmeniz için öğrenmeniz gereken ilk şey Google’da arama yapmayı öğrenmek. Google’de arama yapmak daha doğrusu dilediğiniz sonuca ulaşmak git gide zorlaşıyor. Bu nedenle Google’nin hazırladığı ipuçlarını mutlaka izleyin.


Peki sizin kullandığınız ve önerdiğiniz eğitim sitesi var mı? Yorumlarınızla bu listeyi genişletebiliriz.

2 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement