Stephen Hawking Kara Deliklerin Gizemini Çözdüğünü Açıkladı


Hawking, bilim insanlarının henüz açıklayamadığı kara delik bilgi paradoksu’nu çözdüğünü açıkladı. Paradoks kısaca, kara deliği oluşturan bir yıldızın bütün bilgisinin kara delik içinde kaybolması ve kara delik yok olduğunda da bütün bilginin tamamen silinmesidir. Fizikçilere göre ise bilgi kaybolamaz. O halde kara deliğe giren bilgi nereye gidiyor?

Hawking ışımasının keşfedilmesi  ile kara delikten bilgi çıkışı olduğu aslında biliniyor. Fakat bu bilginin  anlaşılamaz bir halde dışarı çıktığını söyleyen ünlü fizikçi, bu nedenle kara delik içine düşen bilgiye kısaca kaybolmuş gözüyle bakıldığını söylüyor. Bilginin kaybolması ise fizik kanunlarına göre olamayacağı için Hawking, kara deliklerin aslında bilgiyi kaybetmediklerini ileri sürüyor.

Stephen Hawking Kara Deliklerin Gizemini Çözdüğünü Açıkladı

Ünlü fizikçi, kara deliğe giren bir bilginin düşünüldüğü gibi kara deliğin içinde değil de olay ufkunda bulunduğunu öne sürüyor. Olay ufku, kara deliğin sınırıdır ve sınırı geçen parçacıklar kara deliğin içine düşerler. Hawking’e göre, kara deliğe giren parçacıklar , bilgilerinin izini olay ufkunda bırakıyorlar. Parçacıklar, Hawking ışıması ile dışarı çıkarken daha önce olay ufkunda bıraktıkları bilgi izlerini alıp öyle çıkıyorlar. Ünlü fizikçi, kara deliğin dönmesi durumunda ise bilginin başka bir evrene çıkıp  bir daha asla geri dönememe olasılığının da olduğunu söylüyor.




Bu makale aşağıda linki verilen makalelerin çevirisine dayanmaktadır.
[1] http://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2015/08/24/at-a-gathering-of-the-greatest-minds-in-physics-stephen-hawking-is-set-to-present-an-exciting-new-idea-on-black-holes/    
[2] http://www.huffingtonpost.com/entry/stephen-hawkings-black-hole-theory_55dc60bbe4b08cd3359d30a0

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement