Dolar Yükselmeye Devam Eder mi ?


dolar-yukselmeye-devam-eder-mi
Dolar Yükselmeye Devam Eder mi ?
Dolar ülkemizde ekonominin en önemli göstergelerinden bir tanesidir. Öyle ki ekonominin iyiye mi kötüye mi gittiğine karar vermek için doların fiyat hareketleri her zaman bir gösterge olmuştur. Bu nedenle dolar fiyatındaki hareketlilikde her daim ülke gündemindeki yerini almıştır.
Dolar tl paritesinde yaşanan yükseliş hareketleri ekonomide olumsuz giden bir şeylerin olduğunu gösterirken, dolar kurunun düşmesi ise Türk Ekonomisi’nin geliştiği ve refah düzeyinin artttığının göstergesi olarak kabul edilir. Tabi bu kuram yurt dışı piyasalarda doları etkileyen faktörler değişmezken geçerlidir. Yani küresel anlamda bir dolarizasyon yaşandığında, dolara olan talep arttığında ülkemizde de doların yükselmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle bu tip durumlarda ülke ekonomisinden ziyade küresel piyasalar kaynaklı hareketler yaşanacağından doların yükselişi Türk Ekonomisi açısından bir değer veya değer kaybı ifade etmeyecektir.
Dolar Ne Olur ?
Seçim sonrasında dolarda yaşanan önce düşüş, sonrasında ise ekonomi kabinesinin açıklanması ile birlikte Mehmet Şimşek, Naci Ağbal gibi isimlerin ekonomi bölümünde yer almaması ile birlikte sert bir yükseliş hareketi yaşandı ve dolar yeni zirve seviyelere kadar yükselerek 4,978 seviyesini test etti. Sonrasında ise yeni Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamaları ile bir miktar değer yitiren dolar kuru 4,80 seviyelerine yakın işlem görmeyi sürdürüyor. Yatırımcılar ise merakla dolar ne olur, dolar yükselmeye devam eder mi, dolar kuru nereye kadar yükselir gibi soruları haklı olarak sormaktalar.
Baktığımız zaman dolar kurundaki değerlenmenin bir kısmının küresel piyasalar kaynaklı olduğunu gözlemlesek de büyük bir kısmı yurt içi yaşanan sıkıntılar nedeni ile kaynaklanmaktadır. Bu nedenle dolardaki yükselişin durabilmesi için öncelikle yurt içerisindeki belirsizliklerin ortadan kalkması, merkez bankasının özgür olduğunun vurgulanması gerekmektedir. Yine ekonomi politikalarının piyasa ekonomisini destekler nitelikte olması önemli bir faktör olacaktır. Ancak henüz yeni kabinenin ekonomi yönetimi politikaları açıklanmadığından belirsizlikler devam etmektedir. Bu nedenle de yurt içi kaynaklı doların yükselişi zaman zaman tetiklenmektedir.
Dolar Yorumları
Uzmanların dolar yorumları içerisinde vurgulamakta olduğu diğer bir konu ise yurt içerisinde seçim sonrası azalması beklenen belirsizliklerin azalmamış oluşu. Hala gündemde ekonomiye dair somut adımlr atılmış değil.  Bu nedenle de piyasalar tedirgin seyretmeye devam ediyor. Yakın zamanda açıklanacak olan orta vadeli program ile beraber nasıl bir yapıda ekonomi yönetimi olacak hep birlikte gözlemleyeceğiz. Yabancı yatırımcıların merkez bankasının piyasaya müdahil olabilme seviyesini görmesi de önemli bu nedenle merkez bankası önumuzdekı günlerde yapacak olduğu toplantıda faiz arttırabilecek mi piyasalar bunu da test ediyor olacaktır.
Sitenize Döviz Kuru Ekleyin
Bu arada site sahipleri için inanılmaz bir fırsat sunulmaktadır. Bu fırsatı tüm site sahiplerinin değerlendirmesi gereken bir fırsat olarak görmekteyiz. Son zamanlarda oldukça popüler hale gelen döviz kurları malum her kesim tarafından takip edilmektedir. Sizlerde sitelerinize dolar kuru, euro kuru, altın fiyatları gibi döviz kurlarını gösteren basit eklentileri sitenize ekleyerek ziyaretçilerinize farklı bir deneyim yaşatabilir ve daha uzun süreler sitenizde kalmalarını sağlayabilirsiniz. Bunun için en basit yöntem ise sitene döviz kuru ekle adlı sayfa üzerinden size özel kişiselleştirebileceğiniz bir kod oluşturarak, dilediğiniz döviz kurları ve kripto paraları ekleyerek siteniz sidebarına veya görünmesini istediğiniz yere bu kodları yapıştırmak olacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement