Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) Nedir, Nasıl Olunur?

jandarma-özel-asayis-komutanligi

Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) Nedir, Nasıl Olunur?


TSK nın en önemli,seçkin operasyonel timlerinden birisi olan Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı yani kısa adıyla JÖAK Nasıl Olunur ? sorusunun çok fazla sorulma nedeniyle bu konuya bir açıklık getirmek istedik.

Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı Timleri ;
  • Terörle Mücadele
  • Su altı Operasyonları
  • Rehine Kurtarma
  • Hücre Evi Baskınları
  • İsyan Kontrolü
  • Doğal Afetlerde Hayat Kurtarma
gibi en zor görevlerde yer almaktadırlar. JÖAK timleri yaptıkları kusursuz operasyonlar ile son zamanlarda büyük ilgi görmektedirler. 

JOPER  Jandarmanın meskun mahal çatışmaları üzerine uzmanlaşmış ve rehine kurtarma operasyonları, her türlü yakın koruma ve gösteri, kutlama hatta olimpiyatlar gibi herhangi bir toplumsal olayda sivillere yönelik herhangi bir terörist faaliyetin yaşanmamasını sağlayan bir "karşıt-terör" (CT-Counter Terror) birliğidir. JÖAK gönüllülük esasına göre katılan JÖH personelinden kursiyer alır. JÖH eğitim ve kabiliyetlerine ek olarak yukarıda saydığım alanda eğitim alırlar. Bunların dışında scuba-kapalı devre dalış, paraşütle atlama, jumpmaster ve HALO-HAHO atlayışları gibi alanlarda da eğitim alırlar. Sayıları JÖH ten çok daha düşüktür. Ayrıca herhangi bir iç güvenlik yada sınır ötesi harekatta Jandarmanın en elit gücü olarak gerektiğinde arazide de bir fiil olarak görev alırlar.

Sizlere JÖAK timlerinden kısaca bahsettik şimdi Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) Nasıl olunur ? konumuza gelelim.

Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) Nasıl Olunur ?

JÖAK TİMleri gönüllülük esasına göre Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki subay,astsubay,uzman çavuş personelleri arasından alınmaktadır. JÖAK adayları Foça Jandarma Komando okulunda aldıkları 16 hafta aralıksız eğitimden sonra (başarılı olmak kaydıyla) seçilmektedirler. 

✔ JÖAK Timine başvurular Jandarma Genel Komutanlığına dilekçe ile yapılmaktadır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda uygun görülen adaylar atış denemeleri,spor,mülakat testlerine girerek büyük sınavlardan geçmektedirler. Bu time girebilmeniz için neredeyse kusursuz bir şekilde bu aşamalardan geçmeniz gerekmektedir. Bu testlerden başarılı olan kişiler 2 haftalık intibak eğitiminden sonra Jandarma Komando Operasyon Taburunda 16 haftalık yoğunlaştırılmış yeterlilik eğitimi almaktadırlar. Bu eğitimlerin arasında bina,uçak,tren,araçlar ve evlerden rehine kurtarma eğitimleri gibi birçok stratejik eğitimler verilmektedir. 

✔ Taburda özel operasyon timlerinin yanı sıra keskin nişancı timleri de görev yapmaktadır.

JÖAK Timlerinin eğitim süreçleri gerçekten çok zor aşamalardan geçmektedir. Bu time katılacak adaylar süratli,hareketli,yakın mesafeden çabuk atış eğitimi başta olmak üzere birçok atış teknikleri öğrenmektedirler. Tim üyeleri atış eğitiminde interaktif atış poligonunu kullanmaktadırlar. Bu poligon yurtdışındaki özel timlerde kullanıldığı gibi  çok özel bir poligon dur kısaca açıklarsak  bilgisayar ortamında tim üyelerine gerçek görev ortamı sağlanmaktadır. Bu özel poligonda tim üyeleri gerçek şartlarda atış eğitimleri görmektedirler. Ayrıca tim üyeleri çok zorlu spor eğitimlerinden de geçmektedirler.


jöak

JÖAK TİMLERİ NE KADAR MAAŞ ALIRLAR ?

JÖAK Timleri 6000 TL - 10.000 TL arasında maaş almaktadır maaşların kesin net olarak verilmemesinin nedeni bu timlerin görevlerde ek ücretler alması ve ayrıca girdikleri her operasyondan 300-600 TL arasında operasyon ücreti almaları nedeniyle maaşları değişkenlik göstermektedir. JÖAK Timleri devletin konut imkanlarından faydalanabilirler.

4 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement