Üniversite tercihi nasıl yapılmalıdır ?

Üniversite tercihi nasıl yapılmalıdır ?

üniversite tercihi nasıl yapılır

Öğrencilerin yaşam biçimlerini belirleyecek olan üniversite tercih sıralaması gerçekten çok önemlidir. Öğrencilerin tercih sıralaması yaparken çok dikkat etmesi gerekir. Aksi taktirde öğrenci istemediği bir üniversiteye veya gidebileceğinden daha kötü bir üniversiteye yerleşebilir.Üniversite tercih sıralaması yaparken pişman olmayacağınız ve istediğiniz bölümleri yazmalısınız. İstemediğiniz bir bölümü tercih sıralamasına yazmak oldukça mantıksızdır çünkü öğrenci şansına o bölüme yerleştiği zaman büyük pişmanlık duyabilir. Özellikle öğrencilerin aile etkisiyle istemediği bölümleri yazması gibi durumlarda kötü sonuçlar doğurmaktadır. Bu yüzden tercihinizi kendiniz yapmalısınız aile etkisiyle yapılan tercihler pişmanlıkla sonuçlanmaktadır.

Öğrencilerin tercih yaparken kendine sorması gerekenler nelerdir ?

  • İstediğim üniversite bölümleri hangileri ? Evet bu soruyu kendinize sorarak tercih sıralamanıza en çok istediğiniz bölümleri yazmalısınız. Asla istediğiniz bir bölümü tercih sıralamasına yazmayın.
  • Hangi Üniversiye gitmek istiyorum ?
  • Üniversiteyi nerede okumak istiyorum ?
  • Gitmek istediğim üniversite ya da bölüm bana uygun mu ?
Sayın öğrenciler tercih sıralamanızı şu şekilde yapmalısınız 1. Sıradan başlayarak en çok gitmek istediğiniz üniversiteden en az gitmek üniversiteye şeklinde bir sıralama olmalıdır. 
Yani sıralama şu şekilde ;

1. ( En çok istediğim )
...
...

30. ( En az istediğim )

Tercih yaparken sıralama göz önünde bulundurulmalıdır puanlara bakarak sıralama yapmak yanlış sonuçlar doğurabilir. Bunun için sıralamalara bakarak tercih yapılmalıdır.

* Üniversite tercihi yaparken üniversitelerin taban puanlarını ve sıralamalarına bakarak tercih yapmanız gerekir. Bu şekilde yapılan tercih daha doğru olacaktır.

* Üniversite sıralamanıza bakarken  Y-TS -- Y-MF - Y-TM  nin yanındaki sıralamaya bakmalısınız yani anlatmak istediğim karne puanınızın eklendiği sıralamaya bakarak tercih yapılmalıdır. 

Gitmek istediğim Üniversiteye sıralamam yetmiyor ne yapmalıyım ?

Sayın öğrenciler üniversitede tercihi yaparken Örneğin : Gitmek istediğiniz üniversite en son 30 binden öğrenci almış sizin sıralamanız 35-40 bin civarlarında isterseniz bu bölümü tercih sıralamanıza yazabilirsiniz bu üniversiteyi kazanma şansınız elbette olabilir bu yüzden sıralamanız istediğiniz üniversiteye yakınsa yazmayı ihmal etmeyin derim.

Kazanma olasılığınız düşük olan ve istediğiniz üniversiteleri ilk sıralara yazmaya çalışın ama bu üniversiteler ile aranızda uçurum olmasın. Yani en son 30 binde öğrenci alan bir üniversiteyi siz 80 binde iseniz yazmanız pek mantıklı olmayacaktır.

Tercih yaparken dikkat edilmesi ve yapılması gereken diğer hususlar.

Tercih yaparken sıralamınız ile aynı ve altında bölümleri yazarak işinizi garantiye alabilirsiniz. Bildiğiniz üzere sıralamınızın ( puanınızın ) yetmediği bölümleri yazmakla özgürsünüz lakin işinizi garantiye almak adına ilk sıralara istediğiniz ve kazanma olasılığınızın düşük olduğu üniversitelere yer verin aşağılara doğru kendi sıralamanıza yakın ve aşağı sıralamaları da yazın bu sayede doğru bir üniversite tercihi yapmış olursunuz.

* Üniversite tercihi yaparken ösym sitesinde üniversite isminin yanında şart ve koşullar vardır her üniversite bu farklılık göstermektedir. Yazmış olduğunuz üniversitelerin şart ve koşullarını lütfen okumayı ihmal etmeyin derim.

* Gitmek istediğiniz üniversitenin kontenjanlarını göz önünde bulundurun.

* Üniversite sıralamanızı yaptıktan sonra uzman kişilere göstererek önerilerini alın bunu kesinlikle yapmalısınız çünkü yanlış tercih kötü sonuçlar oluşturabilir. Sonra çok pişman olabilirsiniz.

Uyarı : Halen Aklınızda takılan sorularınız varsa yorum yaparak sorabilirsiniz veya düşüncelerinizi bildirebilirsiniz sizlere en kısa sürede yardımcı olacağız.

Sizler için bazı uzmanların videolarını paylaştık bu videoları izleyerek tercih sıralaması hakkında ki çoğu şeyi öğrenmiş olacaksınız.

7 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement