KYK Kredi Borçları Silinecek mi ?

kyk

KYK Kredi Borçları Silinecek mi  ? 

Üniversite öğrenimi tamamlamış olan kişilerin gündemi olan KYK Kredi Borçları Silinecek mi ? KYK Kredi borçları silinir mi ? sorularıdır. Bu konunun bu kadar gündeme gelmesinin en büyük nedeni TBMM 'ye verilen kanun teklifidir. Konunun ayrıntılarını şimdi hep birlikte ele alacağız.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, teklifin gerekçesinde, “Her yıl üniversitelerimizden yüz binlerce öğrencimiz Kredi Yurtlar Kurumu’nca verilen katkı ve öğrenim kredisi borçlarıyla mezun olmaktadır. Öğrencilerin bu borçları, mezuniyetten 2 yıl sonra geri ödemeye başlamaları gerekmektedir. Kredi ödemelerini erteleme imkanı yok ise aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır” dedi.

Sözcü'nün aktardığına göre, Gökdağ, “Türkiye’deki 3 milyonu aşkın işsizden 947 bini üniversite mezunu. Genç mezunların iş bulma sıkıntısına bir de devlete olan kredi borçları yük olmamalıdır. Bu nedenle bu krediler karşılıksız olmalıdır” diye konuştu. Kanun teklifi kabul edilirse KYK kredi borçları silinecek.

KYK kredi geri ödemeleriyle ilgili kanun teklifi veren Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ'ın, hali hazırda geri ödeme dönemine devam eden vatandaşların borçlarının silinmesi, kredi kullanmakta olanların ise karşılıksız ödemeye dönüştürülmesi için verdiği kanun teklifi komisyona girdi.

"Teklifin Başlığı: 351 Sayılı Yükseköğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi

Teklif ile, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun, yüksek öğrenim gören ve yönetmelikle düzenlenecek esaslar çerçevesinde yeterlikleri ve ihtiyaçları belirlenecek öğrencilere karşılıksız olarak öğrenim ve katkı kredisi vermesi, ayrıca hâlihazırda bu kredileri almakta olanlar ile bunlara ilişkin borcu olanların söz konusu kredi borçlarının silinmesi amaçlanmaktadır.

27 Mart tarihinde başkanlığa teslim edilen kanun teklifi, son olarak 5 Nisan tarihinde Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor komisyonuna ulaştı.

Yapılan açıklamaların ardından öğrenciler ve mezunlar tarafından birçok kampanya başlatıldı bunlardan bazıları change.org adlı web sitesinde kyk borçlarının silinmesiyle ilgili kampanyaların başlatılması ve sosyal medya üzerinden çeşitli # tagler üzerinden talepler dile getirilmeye başlandı. Kanun teklifinin onaylanıp onaylanmayacağı hakkında net bir bilgi şuan yok lakin yıllar öncede bu tarz tekliflerin sunulduğu ve kabul edilmediği görülmüştür ama bu yıl seçimlerin yaklaşması vb. faktörlerin etkisiyle bu teklifin kabul edilme olasılığını arttırmaktadır.

Kyk Borçlarının silinmesini destekleyenlerin olmasının yanında bu teklife karşı olanlarda var. Bu konu hakkındaki tartışmalar sosyal medyada atışmalar şeklinde devam ediyor. Ayrıca konunun gündeme gelmesinin ardın evlenenlerin kyk borçları siliniyor mu ? soruları sorulmaya başlandı. Bu sorunun cevabı maalesef hayır evlenen kişilerin kyk borçları silinmiyor.

Konu hakkında sormak istediklerinizi yorum yaparak sorabilir ayrıca düşüncelerinize belirtebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement