Subay Nasıl Olunur ? Subaylık Hakkında En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

tsk subay

Subay Nasıl Olunur ? Subaylık Hakkında En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

Son zamanlarda sitemize subay nasıl olunur ? subaylık başvurusu nasıl yapılır ? subaylık mülakatı vb. soruların gelmesi nedeniyle sizlere subaylık hakkında genel olarak en çok sorulan sorular ve cevaplarını paylaştık. Bu sayede subaylık hakkında aklınıza takılan sorulara cevap bulmuş olacaksınız. Bu sorular dışında sormak istediklerinizi yorum yaparak sorabilirsiniz subaylık hakkındaki sorularınıza elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız.

Muvazzaf/sözleşmeli subaylık için başvurular nasıl yapılmaktadır?

Muvazzaf/sözleşmeli subay temini kapsamında başvurular sadece her temin döneminde www.kkk.tsk.tr/PerTem/ana1.asp genel ağ (internet) adresinde yayımlanan çevirim içi (online) başvuru formu doldurularak yapılmaktadır.

Bunun dışında (posta veya belgegeçer yoluyla CV, dilekçe vb.) başvurular kabul edilmemektedir.

Muvazzaf/sözleşmeli subaylık için genel başvuru şartları nelerdir?

Muvazzaf subay adayları için; Fakülte ve Yüksek Okullar Askerî Öğrenci Komutanlıkları ve Öğrencileri ile Fakülte ve Yüksek Okullardan Yetişen Subaylara Ait Yönetmelik’in 25/a ve 26/a maddelerinde düzenlenmiş olan nitelikler ile başvuru kılavuzlarında belirtilen sınıf ve branşlar için gerekli olan başvuru koşullarını taşımaktır.

Sözleşmeli subay adayları için; Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesinde düzenlenmiş olan “Sözleşmeli subay adaylarında aranacak nitelikleri” ile başvuru kılavuzlarında belirtilen sınıf ve branşlar için gerekli olan başvuru koşullarını taşımaktır.

Muvazzaf/sözleşmeli subay başvurusunda öğrenim şartı nedir?

Muvazzaf/sözleşmeli subaylık için; sınıf ve branşlara göre kaynak okul olarak başvuru kılavuzunda belirtilen en az dört yıllık fakülte ve yüksek okullardan mezun olmak şartı aranmaktadır.

Muvazzaf/sözleşmeli subay başvurusunda yaş şartı nedir?

Lisans düzeyinde mezunlar için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle
27 yaşından büyük olmamak,

Lisansüstü eğitimini tamamlamış olanlar için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 32 yaşından büyük olmamak şartları aranmaktadır.

Muvazzaf/sözleşmeli subay başvurusunda askerlik şartı nedir?

Muvazzaf/sözleşmeli subay başvurusunda askerlik şartı aranmamaktadır.

Yedek subay/kısa dönem olarak askerlik hizmetini yaparken teskere bırakarak muvazzaf/sözleşmeli subay olarak TSK’da kalınabiliniyor mu?

Teskere bırakarak askerde kalma şeklinde bir uygulama bulunmamaktadır.

TSK’da görevli sivil memur, işçi, yedek subaylar ile kısa dönem erbaş ve erler muvazzaf/sözleşmeli subaylığa müracaat edebilirler mi?

Evet, başvuru yapabilirler. Ancak başvuru kılavuzlarında belirtilen şartları taşımaları ve görevli bulundukları birlik ve karargâhlardaki üç sicil amirinden “Muvazzaf/Sözleşmeli Subay Olur” kayıtlı nitelik belgesini almış olmaları gerekmektedir.


Muvazzaf/sözleşmeli subay başvurusunda sağlık şartı nedir?

Adayların, Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği esaslarına göre sevk edileceği Asker Hastanesi/Sağlık Muayene Merkezinden (SMM) “........... Sınıfında Muvazzaf/Sözleşmeli Subay Olur” kayıtlı sağlık raporu almaları gerekmektedir.

Muvazzaf/sözleşmeli subaylığa ön başvuru yapan adaylar ön başvuru sonuçlarını (yazılı sınav çağrılarını) nasıl öğrenebilmektedir?

Muvazzaf/sözleşmeli subaylığa ön başvuru sonuçlarının hangi tarihte yayımlanacağı başvuru kılavuzu faaliyet takviminde belirtilmektedir. Ön başvuru sonuçları belirtilen tarihlerde www.kkk.tsk.tr/PerTem/ana1.asp adresinde tebliğ niteliğinde yayımlanmaktadır.

Muvazzaf/sözleşmeli subay seçim aşaması sınavları hangi aşamalardan oluşmaktadır?


  • Genel ağ (internet) üzerinden ön başvuruların alınması,
  • Birinci Seçim Aşaması (Yazılı sınav)nın yapılması,
  • İkinci seçim aşaması olmak üzere üç aşamadan oluşur


İkinci seçim aşaması da aşağıda belirtilen aşamalardan oluşmaktadır.

  • Kayıt Kabul,
  • Ön Sağlık Muayenesi,
  • Kişilik Değerlendirme Testi,
  • Fizikî Yeterlilik Testi,
  • Mülakattan oluşur.


Muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarına yapılan yazılı sınavın içeriği nedir?

Muvazzaf/sözleşmeli subay yazılı sınavında FYO kaynaklı sınıflara müracaat eden adaylar Genel Kültür ve Meslek Bilgisi sınavına tâbi tutulmaktadır. KHO kaynaklı sınıflara müracaat eden adaylar Genel Kültür sınavına tâbi tutulmaktadır.

Muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarına uygulanan Genel Kültür ve Meslek Bilgisi sınavı soruları hangi konuları kapsamaktadır?

Adaylara uygulanan Genel Kültür yazılı sınavında; Türkçe, İnkılap Tarihi, Atatürkçülük,
T.C. Anayasası, Uluslararası Kurumlar ve Antlaşmalar ile Coğrafya konularından sorular sorulmaktadır.

Adaylara uygulanan Meslek Bilgisi yazılı sınavında; mezun olduğu bölümle ilgili konulardan oluşan sorular sorulmaktadır.

Muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarının yazılı sınava itiraz hakkı var mıdır? İtiraz süresi ne kadardır?

Adayların yazılı sınav sonuçlarına itiraz hakkı bulunmaktadır. Bu süre yazılı sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren başlamakta, itirazlar 7 (yedi) gün içerisinde dilekçe ile Kara Kuvvetleri Personel Temin Merkezi Komutanlığı (Cebeci/ANKARA)na yapılmaktadır.

Ön başvurusu kabul edilen adaylar ikinci seçim aşaması sınavı aşamalarına gelirken beraberinde hangi belgeleri getirmeleri gerekmektedir?

Adayların getirmeleri gereken belgeler ve doldurmaları gereken formlar başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

Kayıt kabul aşamasında hangi işlemler yapılmaktadır?

Yazılı sınavı kazanan adayların ikinci seçim aşaması sınavlarına gelirken getirecekleri belgeler, Kayıt Kabul Komisyonunca teslim alınmakta ve adayların başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıkları kontrol edilmektedir. (Kontrol sonucunda eksik belgesi olan ve başvuru şartlarını taşımayan adaylar sınavın müteakip aşamalarına alınmamaktadır.)

Ön sağlık muayenesinde nelere bakılmaktadır?

Adayların TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde belirtilen boy ve kilo standartları ile adayların TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ve MY 33-2 (C) TSK Personelinin Sağlık Muayene Yönergesi esaslarına göre genel fiziki kusurlarının olup olmadığı kontrol edilmektedir. İlgili şartları taşımayanlar müteakip aşamalara alınmamaktadır.

Muayenede hangi hususlara bakıldığı başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

Ön sağlık muayenesinde elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

Ön sağlık muayenesi olumsuz sonuçlanan adayların sınavlar esnasında itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz muayenesi sonucunda da işlemleri olumsuz sonuçlanan adayların idari itiraz hakkı bulunmamaktadır. Adayların yasal süresi içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde iptal davası açma hakları bulunmaktadır.

Kişilik Değerlendirme Testi neden yapılmaktadır? Puanlamaya etkisi var mıdır?

Kişilik Değerlendirme Testi nota tahvil edilmemektedir, mülakat sınavında kanaat oluşturmaya yardımcı olmaktadır.

Fiziki yeterlilik testi (FYT) hangi aşamalardan oluşmaktadır ve standartları nelerdir?

Fiziki yeterlilik testi (FYT) 1500 metre koşu, mekik ve şınav branşlarından oluşmaktadır.
Standartları ise başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

Fiziki yeterlilik testinden elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

FYT notu olarak belirlenen baraj puanını geçemeyen adaylar tercih edecekleri azami iki branştan itiraz hakkına sahiptirler. İtiraz eden adaylar iki branştan tekrar not yükseltme sınavına tabi tutulur. Sınav sonucunda Nihai Karar Komisyonunun verdiği karar kesin olup değiştirilemez ve itiraz edilemez.

Mülakat sınavının amacı nedir?

Mülakat; adaylarda bulunması gereken ve testlerle tespiti mümkün olmayan niteliklere adayın sahip olup olmadığını tespit etmek, adayın diğer aşamalarda ölçülemeyen kişisel özelliklerinin değerlendirilmesini sağlamak maksadıyla “yeterli bir zaman içerisinde adayın geçmişi, kişiliği, psikolojik yapısı, kendini ifade edebilme yeteneği ve askerlik mesleğine ön yeterliliğin tespiti gibi konuların değerlendirildiği” planlı bir görüşmedir.

Mülakatta elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

Mülakat aşamasına idari itiraz hakkı bulunmamaktadır. Adayların yasal süresi içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde iptal davası açma hakları bulunmaktadır.

Şehit/gazi eş veya çocuklarına ek puan verilmekte midir?

Adayların belgelemeleri hâlinde sonuç puanına şehit eş veya çocuğu için ek 10 puan, muharip/malul gazi eş ve çocuklarına ek 5 puan verilmektedir.

Doktora veya yüksek lisansı olanlara ek puan verilmekte midir?

Adayların belgelemeleri hâlinde sonuç puanına doktorası olanlar için ek 10 puan, yüksek lisansı olanlar için ek 5 puan verilmektedir.


Sınavların değerlendirme esasları nedir?




Başarılı olan adayların sınıflandırma işlemleri nasıl yapılmaktadır?

Başarılı olan adaylar, sonuç puanına göre en yüksek puanlıdan başlamak üzere sıralanmaktadır. Sınıflandırmada öncelik sırası; kuvvet ihtiyacı, adayların bitirdikleri bölüm ve adayların tercihi şeklinde olmaktadır.

İkinci seçim aşaması sınav sonuçları adaylara nasıl duyurulmaktadır?

İcra edilen sınavlar sonucunda başarılı olan adayların asil ve yedek isim listesi, başvuru kılavuzunda belirtilen tarihte K.K.K.lığının www.kkk.tsk.tr/PerTem/ana1.asp genel ağ adresinde yayımlanmaktadır.

İkinci seçim aşaması sınavlarında başarılı olan adaylar sınavdan sonra ne işlem yapacaktır?

Adaylar sağlık raporu işlemleri için, kendilerine tebliğ edilen tarihte belirlenen Asker Hastane/Sağlık Muayene Merkezine (SMM) başvurup muayene işlemlerini başlatmaları gerekmektedir.

Sağlık raporu almak üzere hastaneye sevk edilen adaylar, sağlık muayene işlemlerinin bitmesini müteakip kendilerine hastane tarafından verilen ön raporu aynı gün içinde danışma birimine elden teslim etmektedirler.

Olumsuz sağlık raporu alan muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarının rapora itiraz hakkı var mıdır?

Olumsuz rapor alan muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarının rapora itiraz hakkı bulunmaktadır.

Olumsuz sağlık raporuna itiraz işlemi nasıl yapılmaktadır?

Olumsuz sağlık raporu alan adaylar en geç 7 gün içerisinde itiraz dilekçesi ile K.K.Per.Tem.Mrk.K.lığına şahsen başvuruda bulunurlar. İtiraz için başvuruda bulunan adaylar kontrol hastanesine sevk edilirler. Adayın kontrol hastanesinden almış olduğu sonuç olumsuz ise işlemleri sonlandırılır, olumlu ise hakem hastanesine sevk edilir. Hakem hastanesine sevk edilen adaylara almış oldukları sonuca göre işlem yapılır.


Muvazzaf/sözleşmeli subay temini kapsamında başarılı olan adaylar sağlık raporu ve güvenlik soruşturması işlemlerinin sonucunu nereden takip edebilmektedir?

Adaylar www.kkk.tsk.tr/PerTem/ana1.asp genel ağ (internet) adresinde yayımlanan aday durum bilgilendirme programından başvuru yaptıkları temin türü ve dönemine göre vatandaşlık numaraları ile işlemlerinin ne aşamada olduğunu takip edebilmektedir.

Muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarının eğitime çağrı tebligatları nasıl yapılmaktadır?

Sağlık raporu ve güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanan adayların eğitime çağrı tebligatları posta ile adreslerine yapılmaktadır. Ayrıca adayların belirttiği elektronik posta ve cep telefonuna kısa mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılabilmektedir.

Sözleşmeli subay adaylarının sözleşme süreleri ne kadardır?

Sözleşmeli subay adayları, askerî eğitime alınırken ön sözleşme yapılır. Bu eğitimi başarı ile tamamlayanlardan Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği’nde belirtilen şartları taşıyanlarla sözleşme yapılır ve bu kişiler teğmen rütbesine nasbedilirler. Sözleşmeler, üç yıldan az ve dokuz yıldan fazla olmamak şartıyla, belirlenen şartları taşıyanların talepleri halinde yenilenir.

Dış kaynaktan muvazzaf/sözleşmeli subaylığa geçirilenlerin rütbe bekleme süreleri ne kadardır?

Dış kaynaktan muvazzaf/sözleşmeli subaylığa geçirilenlerin rütbe bekleme süreleri 926 sayılı TSK Personel Kanunu’nda muvazzaf subaylar için belirlenen süreler uygulanır.

Sözleşmeli subaylıktan muvazzaf subaylığa geçiş hakkı var mıdır? Varsa hangi esaslara göre uygulanır?

Sözleşmeli subaylardan, 4678 sayılı TSK İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanunu ve Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği’nde belirtilen şartları taşıyanlar, talepleri halinde muvazzaf subaylığa geçirilebilirler.

Dış kaynaktan muvazzaf/sözleşmeli subaylığa alınanların atama ve yer değiştirme işlemleri neye göre yapılır?

Dış kaynaktan muvazzaf/sözleşmeli subaylığa alınanların kıt'a, karargâh ve kurumlara atanmalarında TSK Atanma ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Dış kaynaktan muvazzaf/sözleşmeli subayların izin işlemleri hangi esaslara göre yapılmaktadır?

Dış kaynaktan muvazzaf/sözleşmeli subaylığa geçirilenler, temel askerî eğitim ve Sınıf Okulu eğitimi ile özel askerî eğitim süresince izin işlemleri konusunda, TSK Sınıf Okulları Yönetmeliği ve Türk Silahlı Kuvvetleri Sınıf Okulları Yönetmeliği hükümlerine tabidirler.

Dış kaynaktan muvazzaf/sözleşmeli subaylığa geçirilenlerin izin işlemleri, 926 sayılı TSK Personel Kanunu ve 211 sayılı TSK İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği ile TSK İzin Yönetmeliği hükümlerine tabidir.


Dış kaynaktan temin edilen muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarının eğitimi süresince iaşeleri nasıl sağlanmaktadır?

Dış kaynaktan temin edilen muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarının temel askerlik ve subaylık anlayışı kazandırma eğitimi süresince iaşeleri TSK Sınıf Okulları Yönetmeliği gereği kazandan sağlanır.

5 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement