Üniversite Tercihi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?

Üniversite Tercihi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?Üniversite Tercihi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?



YGS-LYS sınavları bittikten sonra öğrencilerin en çok zorlandığı konulardan biriside Üniversite Tercihinin nasıl yapılacağıdır. Üniversite Tercihi yapmak üniversite sınavına hazırlanmak kadar zor bir süreçtir. Bunun en büyük nedeni öğrencinin seçeceği hangi bölüm, hangi üniversite, hangi üniversitenin şehri gibi alternatiflerin arasında kararsız kalmasıdır.

Üniversite Tercihi yapmak üniversite sınavına girmek kadar önemli bir husustur. Üniversite tercihini yanlış ve bilgisizce yapmak geri dönülemez sonuçlar doğurabilmektedir. Üniversite tercihinin yanlış yapılması durumunda geri dönülemez sonuçlar şu şekilde sıralanabilir ;
  • Üniversite Tercihi yapan adayın daha iyi bir bölüm yada üniversite kazanma imkanı varken daha kötü bir bölüm ve üniversiteyi kazanması.
  • Üniversite Tercihi yapan adayın üniversitenin şart ve koşullarını gözetmeden tercih yapması sonucu istemediği bir üniversiteye gitmesi.
  • Üniversite Tercihi yaparken tercih ettiği üniversitenin imkanları ve yerini bilmeden tercih yapması sonucu istemediği bir şehirde okumak zorunda kalması..
➕ Üniversite Tercihi yaparken öğrencilerin en çok yaptığı hatalardan birisi Meslek Yüksek Okullarının ( MYO ) Ana Kampüste yer aldığını sanarak tercih yapmalarıdır. Genellikle 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları (MYO) en kırsal ilçelerde yer almaktadır ve Ana Kampüsle hiç bir alakaları yoktur. Köy gibi bir yerde 2 yıl boyunca istemeden üniversite hayatı yaşarsınız bunun için 2 yıllık MYO tercihi yaparken tercih etmek istediğiniz üniversiteyi İnternetten yerini falan çok iyi araştırmalısınız. 

➕ ÖSYM'den Üniversite Tercihi yaparken Üniversitenin isminin yanında şart ve koşulları belirtilir. Bu şart ve koşulları çok iyi inceleyerek tercih yapmalısınız. Bazı üniversitelerde ingilizce hazırlık vb. zorunludur. İstemediğiniz üniversiteye gitmemeniz için gitmek istediğiniz üniversitenin şart ve koşullarını çok iyi analiz etmelisiniz.

✔ Özel Üniversite tercih ediyorsanız çok daha dikkatli olmalısınız özel üniversitelerin %90 nı sadece paraya çalışan üniversitelerdir. Bunun için bu üniversiteleri tercih etmeden önce üniversiteye danışmanlığına giderek üniversiteyle ilgili çok detaylı bilgi alarak tercih etmenizi öneriyorum. 

❌ Genelde yeterli puanı alamayan öğrenciler istedikleri bölüme gidebilmek için Kıbrıs Üniversitelerini tercih etmeyi düşünmektedirler. Bunun nedeni Kıbrıs Üniversitelerinin taban puanlarının çok düşük olmasıdır. Tercih meselesine gelince bu üniversitelerde okumak yurt masrafları,üniversite masrafları,yol masrafları vb. kesinlikle paranızla rezil olabileceğiniz üniversitelerdir. Bu üniversitelerde okuyabilmeniz için cebinizin kabarık olması gerekiyor. Kıbrıs Üniversitelerini tercih etmek yapacağınız en son tercihlerden birisi olmalıdır.

Üniversite Tercih sıralamanızı kendi başarı sıralamanıza göre en doğru şekilde tercih sıralaması yapmalısınız. Doğru bir tercih sıralaması kazanmanızın neredeyse imkansız üniversiteyi kazanmasına vesile olabilmektedir. Bunun için tercih sıralamanızı uzman rehberlerle yapmanızı tavsiye ediyorum.

❌ Üniversite tercihi yaparken ailenizden ve sosyal çevrenizden kesinlikle etkilenmemelisiniz. Tercihlerinizi uzman yardımıyla kendi istediğinize göre yapmalısınız. Çünkü üniversite tercihlerinin ne yazık ki geri dönüşü yoktur bunun için en doğru tercihi sadece kendiniz yapabilirsiniz. İstemediğiniz bir bölümü veya üniversiteyi okumak yıllarınızın heba olmasına neden olabilir...yoksa çok pişman olursunuz ah şu bölümü yazsaydım ah şu üniversiteye gitseydim diye..... 

✔ Üniversite tercih yaparken tercih edeceğiniz üniversiteyi ve bölümü çok çok iyi araştırın çünkü yanlış yapılan bir tercih sonucunda ya üniversiteyi bırakmak zorunda kalacaksınız yada istemediğiniz bir bölümü bitirerek ömür boyu iş arayacaksınız tercih sizin... 

✔ Son olarak sevdiğiniz bir bölümü yazın bu bölümde iş yok , bu bölüm zor diyenleri aldırmayın eğer ki bölümünüzü seviyorsanız zaten başarılı olacaksınız.. Üniversitede önemli olan ilgi alanınızda kendinizi geliştirmektedir. Sadece iş imkanları fazla diye sevmediğiniz bir bölüm okumak hayatınızı keşkelerle geçirmenize neden olacaktır.


Üniversite Tercihiyle ilgili sormak istediklerinizi yorum yaparak sorabilirsiniz en kısa sürede uzman editörlerimiz sizlere yardımcı olacaklardır....

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement