Hakimlik Meslek Rehberi

Hakimlik Meslek Rehberi

Hakimlik Meslek Rehberi

Hakimlik Meslek Rehberi
Günümüzde en çok ilgi gören meslekler arasında yer alan hakimlik hakkında bilgi sahibi olmak için konumuzu inceleyebilirsiniz.
Tanım
Devlet ve birey arasındaki, bireylerin kendi arasındaki ya da devletteki iki idari birimin anlaşmazlıklarını ve kamu düzenini bozan suçları Anayasaya, kanuna ve hukuk ilkelerine göre inceleyen, vicdani olarak karar veren kişiye hakim denir.
Görevi
Kendisine gelen dava dosyasını inceleyen hakim, daha sonra tarafları, avukatlarını, tanıkları ve bilirkişiler dinler. Daha sonra kanıtları, belgeleri ve ekleri inceler. Kanıtlar ve ifadeler eşliğinde kanuna göre karar verir.
Meslekte Gerekli Olan Özellikler
Hakimlerin üst düzey akademik ve sözel bilgiye sahip olması gerekir. Ayrıca sağlam bir mantığa, ikna gücüne ve güçlü sezgiler bulunması, onu alanında başarılı yapacaktır. Sabırlı ve anlayışlı, tarafsız karar verebilen, değişik görüşlere açık ve sorumluluk sahibi olmalıdır.
Çalışma Alanları ve Koşulları
Hakimlerin çalışma saatleri düzenli bir şekildedir. Adalet Bakanlığı’na bağlı mahkeme salonlarında resmi bir kıyafet ile görev yapmak zorundadırlar. Ayrıca hakimler bulundukları yerde de uzun süre görev yapabilmektedir. Ancak bu genç hakimler için geçerli değildir. Çünkü onlar sık sık yer değiştirmektedir. Hakimler ise çalışma alanlarında savcılarla, hukukçularla, avukatlarla, meslektaşlarıyla, bilirkişilerle, mübaşirlerle ve kamu yöneticileri ile iletişim halinde olmaktadırlar.

Ayrıca 10 yıl boyunca hakimlik mesleğini yapan kişiler 1’nci sınıf hakimliğe atanırlar. Daha sonra Adalet Yüksek Okulları’nda ya da kurslarda ders, konferans verebilirler. 

Konuyla ilgili sormak istediklerinizi yorum yaparak sorabilirsiniz en kısa sürede editörlerimiz tarafından geri dönüş sağlanacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Sponsor Reklam

"

Sponsor Reklam

"
">Responsive Advertisement